Hoppa till huvudinnehåll

Den svenska funktionsomsorgen genomgick ett stort skifte under 1990-talet, då Lagen om Stöd och Service infördes för att stärka rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Lagen innebar att personer med funktionsnedsättning fick rättigheter som går utöver vad som gäller för personer som får andra omsorgsinsatser enligt Socialtjänstlagen.

Med LSS öppnades också större möjligheter för fristående utförare att spela en roll inom välfärden. I samband med det öppnades också de första verksamheterna som idag samlas under varumärket Unika.

Olika lösningar för olika behov

Det finns olika driftsformer för omsorgsverksamheter riktade till personer med funktionsnedsättning. Tjänsterna upphandlas enligt Lagen om offentlig (LOU) upphandling eller Lagen om valfrihetssystem (LOV).

Egen regi

Unika bygger egna gruppbostäder som drivs under vårt eget varumärke. Vi säljer platser till kommunerna – ibland även kringliggande - efter det lokala behovet och efterfrågan. En fristående utförare kan avlasta kommunen genom att ta hand om hela processen, från att leta tomt och bygga till att köpa in inventarier och rekrytera medarbetare. För kommunen finns det även fördelar med att den fristående utföraren tar den finansiella risken genom att investera i tomt, byggnad, inventarier samtidigt som kommunen bara köper den omsorg man har behov av.

Entreprenader

En entreprenad innebär att en fristående utförare under en bestämd tid ansvarar för att driva verksamheten i en kommunal gruppbostad eller daglig verksamhet som upphandlats av kommunen. Utföraren erbjuder anställning för medarbetarna i verksamheten medan kommunen har ett fortsatt ansvar för de fastigheter där tjänsterna utförs. Avtalet med kommunen löper normalt mellan fyra till sju år med möjlighet till viss förlängning. Efter eventuella förlängningsperioder måste en ny upphandling ske.

Kundval/valfrihetssystem

Lagen om valfrihet har gjort det möjligt för kommuner att införa egna valfrihetssystem som innebär att kunden själv kan välja utförare, efter att kommunen delgett biståndsbeslut. De fristående utförarna ansöker till kommunen om att bli auktoriserade och ersättningen är samma till den fristående utföraren som till den kommunala.